打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 香港OnlineGame界是否已"死"?

講真如果俾你都唔玩香港做果d 佢除左冇靚畫面 仲要多數都係玩卡對戰 冇新意
回復

台人因為日日都有人買點,人又多啦,重有好多打工仔一族玩,點數冇咩問題
香港為人呃人玩咩都出哂,係咁屈人錢,hk仔又以為有錢就勁,打機勁殺到人就得
愈多人想勁就愈要用點,好正常既心理戰,怪就怪d人受,我都有買點,但好小數,都係買下令時裝,1,2件夠哂
係我玩game,唔係game玩我
回復

[HK]賢先生喜歡少女時代嗎??
回復

好懷念之前既龍族
回復

香港本來就人少
在網遊林立的今天還要爭奪人流, 基本上各家代理在香港也難以糊口
加上中文代理(不論繁簡), 還有內地與台灣兩大, 而且語言也是容易溝通的書面語(當地方言總會有夾雜), 遊戲的人流正常也比香港伺服器多, 在版本競爭已經輸了(當然有人喜歡香港人跟香港人玩的心態了)
二來, 大部份香港代理商的代理質素存在非常嚴重的問題, 商城制的遊戲大部份更嚴重破壞平衡
要是在中文版代理有台灣版, 通常會先選擇台灣再選香港, 這類香港人為數亦不少
所以香港的網遊界是生是死, 也沒多少人會介意
玩家也不過是此處不留人, 自有留人處
回復

香港本來就人少
在網遊林立的今天還要爭奪人流, 基本上各家代理在香港也難以糊口
加上中文代理(不論繁簡),  ...
blue﹏晞 發表於 18-3-2010 11:17

自從ECO一別, 都好少見到老大

其實不論正服or私服, 營運費用都唔需要好多, 香港多數代理一D二線GAME or 炒冷飯,

其本上第一桶金夠比幾年代理費用有餘, 主要支出係廣告, 人工, 防hack.....

香港代理都好成功咁cut到好盡, 之後擺爛, 再代理新game, 又會有人再比錢玩

當然利潤一定比唔上台灣or大陸代理, 所以香港雲UP都低調好多, 轉投東南亞市場

香港娛樂太多, 加上人口, 地理因數, online game永遠唔會係消遣既主流
回復

自從ECO一別, 都好少見到老大

其實不論正服or私服, 營運費用都唔需要好多, 香港多數代理一D二線GAME or  ...
nikki38 發表於 18-3-2010 16:09

我也沒什麼資格當老大, 現在也只是偶爾上浮看文取樂的普通會員罷了(笑
代理遊戲的費用其實因遊戲而異?
通常開發商也會分得5成左右代理利潤, 運營遊戲其實有一定難度, 營運費用多與少小弟也不太有資料提供
只是現在的代理商只看業績, 多數也會不顧遊戲的平衡度而將一些用錢方便玩家的道具推出, 加速遊戲死亡
所以遊戲好玩與否, 也很難長久營運下去
如某90後必玩的所謂大作, 小弟看到廣告也已經興趣大減, 更何況已經在日版體驗過該遊戲, 並沒什麼特別吸引之處, 說到底, 除了遊戲本身的可玩性, 另外一個讓香港網遊不能爬起的原因也該說是代理商的問題了
香港雖說是很數碼化的城市, 網遊的平均年齡早有年幼化的趨勢, 玩家的品質多數也是普遍低下, 在這樣的遊戲環境中遊玩, 會惹來很多負面批評, 更何況打機這一活動本來就是老一輩人視為洪水猛獸的危害健康活動之一
代理商的營運品質未達標準, 遊戲的內容漸漸貧乏, 老一輩對網遊的負面看法等等原因下
在香港不能普及也無可厚非, 網遊界在韓國的幾隻大作中有可能踏進新的領域, 但香港網遊界想振興的話, 還需要下一番功夫了
另外, 小弟現在讀書的朋友反而喜歡玩facebook上的小遊戲比網遊多, 算是wii的悠閒遊戲效應開闢了另一條出路吧?
回復

冇話一定要代理...
kr戈到大把好Game
好似C9咁
香港一樣冇人要啦;p
[HK]賢先生 發表於 9-3-2010 23:26

C9唔係無人要= =你唔好亂UP
回復

香港不會死!
因為錢多!
怕什麼沒遊戲玩呢!
香港不用寫game!只要錢!香港可以向不同國家收購game!
代理就另一回事!
回復

樓主對香港program界同網絡管理界好似唔太熟。

首先係sever,一部比起碼5000人同時間連接既sever要過2萬一部(一隻online最少要20部).仲有申請網域名稱,加上網絡管理既員工。佢連上互連網既費用絕對唔係市面見1000mbps既費用咁平.網線要2條水管先入得曬.仲有用係sever既電用$1電費,但係冷卻cpu等硬件運作生成既熱要$3電費.姐係話$1電要$3冷氣費,所以要大量金錢先有可能提供到一個各位所見既online
    第2,人才,program界係唔少人,但係大部份都做左其他工作,network方面,某網絡公司programer小組。game最多都係自己打program比自己玩.online game公司好似都冇人開tim.  將心比己.市面上已經有不少既online代理.咁閣下到底會否冒險投資建設一間做game公司?你可知道做game唔係5-6個人就可以做到,冇30人小組閣下冇可能做到見得人既game,當中包括美術人員.地圖.動作.道具效果等等.
  第3(最重要既問題)。市場,香港市場雖大,但係比黑橙.gameone等代理商佔據,正如第2個point所講.到底有冇人真係咁傻設立開發小組先?開都冇人開.咁又點會有人寫program呢?
  第4.online能做既內容唔多.online目的係要多人同時間能夠係sever玩到.一隻高需求既online(三國無雙online)果d咁.真正能夠玩得順暢既玩家唔多(要暢順一定要確保自己條網線傳輸量高.cpu處理能力高.同時ram足夠比cpu處理.顯示卡處理能力)(試問一隻成日lag又收費既online各位都唔會留戀).有高端機先玩到既市場.加上要支持一隻高端online唔係一部普通既sever能夠支持到.平日既花費比普通online高.所以咁多位唔好話畫面唔靚(設計果個對你地好就當狗吠.話人畫質差).相信各位都唔會冒險投資係上面.而單機game市場唔使怕e方面.因為美國等國家大部份玩家支持正版而又不斷提升自己部機既級數迎合隻單機既需求.所以暴雪,ea game等開發公司先留得到今時今日.另外單機玩家唔需要考慮到自己既網速因素.
打個比如.假如gta online.咁多位諗下.咁大個地圖.咁精細既畫質.5000玩家+npc+道具+任務連結.特殊效果(爆炸等)閣下既機可唔可以支援到先?online開發商絕對有能力做到咁既online同支持到咁高資料流量.但係閣下可以嗎?
第5.後期跟進及外掛程式(第2大)..一隻online game要客服.雖然e方面唔大問題.但係外掛先係最大問題.首先.online係要大家公平.但係不法program就會想破壞公平遊戲  (松) 中生利.造成不少遊戲因為太多外掛而倒閉.  咁多位有眼睇.邊隻online冇外掛?隻隻都有.所以online開發小組一定要請大量programer防止外掛出現.我相信香港現時味能有咁多鐘意做program既人.所以係香港有意設立online開發既人.因為咁樣面打消諗頭.
回復